dimarts, 7 de març de 2017

QUANT CREIEU QUE NECESSITA UNA PATATA PER COURE'S?



-   de 20 minuts a mitja hora
-   de 16 a 25 minuts
-  de 10 minuts a un quart d’hora
-   uns 15 minuts

Sense menjar-la, com podríem saber que la patata ja està cuita?
-Punxant-la amb una forquilla o un escuradents, i si està dura s’ha de deixar més estona.
-Quan comença a sortir vapor i la patata té un color groc més clar vol dir que ja està.
-Punxar-la amb la forquilla i si fa el soroll de la poma quan la punxes, vol dir que està crua.
-Punxar-la amb una forquilla per si està tova. També es mira si el cobert està net, vol dir que està cuita.
-Si la patata flota, vol dir que està cuita.

Per comprovar-ho, bullirem deu patates. A partir del 3r minut, en treurem una cada dos minuts, les partirem i recollirem canvis i observacions ... 

Comentaris interessants que es van dient mentre esperem que les patates es facin...
Si fossin més grans trigarien més a coure's, les deu patates han de ser del mateix tamany
El tipus de patata també pot fer variar el temps de cocció.
Quina temperatura té l’aigua quan bull? + de 37º, a 80º,  100 º ...? “
A  90º no bull i no aconseguim que pugi més la temperatura.

Després de “bullir” 10 patates, observem...
·      Quant més temps deixem coure la patata,  més petit és el cercle blanquinós del seu centre, la part crua es va fent més petita. Al minut 19 sembla que hagi desaparegut, tota sembla del mateix color, la patata està cuita.
·      La del minut cinc no feia gaire olor i com més cuita estava més en feia.
·      A partir del minut 19, la patata es pot pelar fàcilment.
·      A partir del minut 21 el cercle que es forma entre la pell i la patata torna a agafar un color diferent al del centre (encara més fosc)
·      Com més cuita, més fàcil ha estat tallar-la per la meitat, eren més toves.
·      El punt del centre desapareixia a mesura que estava més cuita.
·      Es comencen a coure per fora.
·      Hem doblat el temps de cocció previst en les nostres estimacions, creiem que ha sigut perquè hem posat les patates sense que l’aigua arribés a bullir.
    Quan hem posat les patates a l’olla, la temperatura de l’aigua ha baixat 5  graus, creiem que ha estat perquè les patates estaven fredes. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada